Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

"Επίγειοι παράδεισοι"ΕΛΛΑΔΑ

Το Κρανίδι γέμισε με «επίγειους» παραδείσους

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗΗ Βίλα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας στο Κρανίδι


Οι Ολλανδοί μπορεί να σοκαρίστηκαν με τον αξίας 461.000 ευρώ φράχτη στη βίλα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας στο Κρανίδι, όσοι όμως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν εξεπλάγησαν καθόλου. Για χάρη του Ολλανδού βασιλιά, άλλωστε, που αγόρασε το πολυτελές οίκημα το 2012 από Γερμανό και εν συνεχεία το ανακαίνισε, υπεγράφη ειδική απόφαση από τρία υπουργεία (ΥΠΕΚΑ, Ναυτιλίας και Εσωτερικών), προκειμένου να κατασκευαστεί νομίμως ειδική προβλήτα για τη γαλαζοαίματη οικογένεια, που να οδηγεί κατευθείαν από το σπίτι, που είναι κτισμένο σε περίπου επτά στρέμματα, στη θάλασσα - «για λόγους εθνικής ασφαλείας». «Οι απαιτήσεις, άλλωστε, των περισσότερων υποψηφίων αγοραστών είναι η πρόσβαση και ει δυνατόν η αποκλειστικότητα της παραλίας», αναφέρει στην «Κ» η κ. Μάρθα Γούτου, μεσίτρια. «Η περιοχή μας, χάρη στις δαντελωτές της παραλίες, προσελκύει Ελληνες και ξένους μεγιστάνες εδώ και τριάντα χρόνια» αναφέρει στην «Κ» ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Η συγκέντρωση του jet set είχε εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων, έως και ένα εκατομμύριο το στρέμμα. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ντόπιοι στράφηκαν στην οικοδομή, το real estate και τις υπηρεσίες, εγκαταλείποντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το Κρανίδι γέμισε «επίγειους» παραδείσους, με βίλες «που θα ζήλευε και η Μύκονος», πισίνες, γκαζόν και ελικοδρόμια.

«Παραδοσιακά το Κρανίδι επέλεγαν οι Γάλλοι» διηγείται η κ. Γούτου «ενώ εδώ παραθερίζουν τουλάχιστον πενήντα οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών». Οντας, πάντως, πλούσιοι «από κούνια», οι «μέτοικοι» του Κρανιδίου, σπάνια προκαλούν, ενώ δεν είναι σπάνιες και δωρεές, όπως στο κέντρο υγείας της περιοχής. «Τα τελευταία, μάλιστα, τρία χρόνια είναι οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν, ενώ μας προσεγγίζουν και Αραβες». Ομως, το αίτημα για ακίνητα με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα είναι ουτοπικό. «Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, αλλά όχι πάνω στο κύμα». Πάντως, «η φετινή κινητικότητα είναι άνευ προηγουμένου, απλώς πιθανότατα δεν θα αποδώσει, καθώς οι περισσότεροι έρχονται με την προσδοκία ότι οι τιμές έχουν πέσει, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα».

Εσχάτως, ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά δύο ξενοδοχειακές μονάδες διεθνούς αλυσίδας, που πληρούν πολύ υψηλές προϋποθέσεις, ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση η χωροθέτηση άλλων δύο, αντίστοιχου βεληνεκούς. Τα νέα, επομένως, είναι εξαιρετικά για τους οικονομικά ισχυρούς, οι υπερκοστολογημένες τιμές, όμως, που επικρατούν απωθούν τουρίστες της μεσαίας τάξης, ενώ ακόμα και οι ντόπιοι συχνά νιώθουν σαν ιθαγενείς, που βλέπουν τη θάλασσα με τα... κιάλια. «Σοβαρότερο είναι το θέμα του νερού, καθώς οι πισίνες και οι κήποι έχουν μεγάλες απαιτήσεις, τη στιγμή που ο προβληματικός υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή εξαντλείται» σημειώνει ο κ. Καμιζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου